George Orwell “1984”
Distopik roman denilince akla gelen ilk eserlerden biri George Orwell‘ın “1984“ isimli romanıdır. Yazarın 1948 yılında yazmayı tamamladığı distopik romanda diktatör, otoriter-totaliter iktidarın bir devlet yönetimi ele alınmış.
Yazar, George Orwell romanı 1948 yılında tamamlamış ve kitabın ismini yazmayı tamamladığı yıl olan 1948 sayısının 4 ve 8 rakamlarını yer değiştirerek “1984” olarak belirlemiş.
Bilimin, teknolojinin, duygunun yasak olduğu ve düşünce suçunun var olduğu otoriter ve dayatmaların ülkesi Okyanusya.
Romanda, bireyselliğin ve duyguların yok edilmeye çalışıldığı, tek amacın iktidar partisine itaat olduğu bir dünya düzeni anlatılmış. Ülkede ki hakim ideolojinin hayatın her alanında katı kurallarla insanları yönetme çabası. İnsan zihinlerinin yönlendirildiği, olmamış bir şeyi olmuş gibi yada geçmişte olmuş bir şeyi günümüzde hiç olmamış gibi karmaşık zihin oyunları ile partinin insanları baskılama ve yönlendirme çabası tek amaç.
Biraz hikayenin içeriğinden bahsedeyim.
Okyanusya ülkesinde yaşamak için hayatta kalmak için partinin kurallarına ve dayatmalarına uymak zorundasınız. Sizi izleyen kameralar evinizde, sokakta, iş yerinde, her yerde! Parti lideri Büyük Birader’in gözü sizin üzerinizde. Düşünce polisi her an her yerde sizi takip ediyor olabilir, aklınızdan geçenler düşünce suçu olabilir.
Partiye karşı gelemezsiniz, partinin söylediği her şey doğrudur ve mutlak itaat şarttır. Tüm bilgiler sadece parti tarafından verilmektedir inanmaktan başka şansınız yok. Teknoloji yok, bilim yok, sanat yok. Tek amacınız partiye karşılıksız inanç, bağlılık ve sevgi. Sizi sadece bunlar hayatta tutabilir.
Distopik bir Dünya! Romanda anlatılanlar aslında şuan yaşanıyor olabilir mi?
Oldukça zihin açıcı, düşündürücü, sürükleyici ve akıcı olan bu romanı okumanızı tavsiye ediyorum. Muhakkak size ve hayatınıza değerler katacaktır.
Kitap Arkası
Parti’nin dünya görüşü, onu hiç anlayamayan insanlara çok daha kolay dayatılıyordu. Her şeyi yutuyorlar ve hiçbir zarar görmüyorlardı çünkü tıpkı bir mısır tanesinin bir kuşun bedeninden sindirilmeden geçip gitmesi gibi, yuttuklarından geriye bir şey kalmıyordu.
George Orwell’in kült kitabı Bin Dokuz Yüz Seksen Dört, yazarın geleceğe ilişkin bir kâbus senaryosudur. Bireyselliğin yok edildiği, zihnin kontrol altına alındığı, insanların makineleşmiş kitlelere dönüştürüldüğü totaliter bir dünya düzeni, romanda inanılmaz bir hayal gücüyle, en ince ayrıntısına kadar kurgulanmıştır. Geçmişte ve günümüzde dünya sahnesinde tezgâhlanan oyunlar düşünüldüğünde, ütopik olduğu kadar gerçekçi bir romandır Bin Dokuz Yüz Seksen Dört. Güncelliğini hiçbir zaman yitirmeyen bir başyapıttır; yalnızca yarına değil, bugüne de ilişkin bir uyarı çığlığıdır.
One thought on “Büyük Birader Seni İzliyor! George Orwell “1984””