Bu yazımda sizlere elimden geldiğince CSS3 nedir, CSS3 hakkında temel bilgiler aktarmaya çalışacağım. Umarım sizler için faydalı bir makale olur.
CSS3 Nedir?
Öncelikle CSS‘in açılımına ve Türkçe anlamına bakalım. Cascading Style Sheets kelimelerinin baş harflerinin kısaltması olan CSS, Türkçe diline çevrilmesi ile Basamaklı Stil Sayfaları anlamına gelmektedir. CSS3 ise CSS sürümlerinin son versiyonu olarak karşımıza çıkmaktadır. Biz bu makalede CSS tarihinden ziyade CSS3 konusunu inceleyip ele alacağız ve CSS3 hakkında temel bilgiler sunmaya çalışacağım.
CSS3 Ne işe yarar?
Genel tabir ile CSS3 bir HTML kodları ile oluşturduğumuz kodların yani etiketlerimizin sayfada nasıl görüneceğini ayarlayabilmemize ve çeşitli stiller verebilmemize olanak sağlıyor. (HTML5 hakkında yazdığım yazıya buradan ulaşabilirsiniz). O zaman şu şekilde de ifade edebiliriz. CSS3 bizim web sayfamızın makyaj kısmını oluşturuyor ve günümüzün web site teknoloji standartlarında olmazsa olmaz web biçimlendirme dilimizdir. Her web developer kişilerinin muhakkak bilmesi gereken bir dildir.
CSS3 stilleri sayesinde web sitemizin kullanıcıya hitap etme şeklini belirleyebiliyoruz. CSS3 ile, renk, yazı tipi, yazı boyutu, kenarlıklar, özel efektler, gibi birçok yüzlerce stil oluşturabilirsiniz.
CSS3 Teknolojisi
CSS3 sürüm teknolojisinin en önemli noktalarından biri ise akıllı telefonlarımız. Gelişen web teknolojileri ile birlikte web sayfaları daha dinamik hale geldi ve bu sebeple akıllı telefonlar düşünülerek CSS3 teknolojsi hayatımıza girdi. Gelişen akıllı telefon teknolojileri ile telefonlarımızın ekran çözünürlükleri birbirinden farklı olabiliyor. Bu durumda web sayfalarının her cihaza uyumlu olması gerekliliğini getiriyor. Web sayfaların her ekran çözünürlüğü ve her cihazla uyumlu olma durumuna Responsive (Duyarlı) ismi veriliyor. CSS3 teknolojisi sayesinde Responsive web sayfaları tasarlanabiliyor. Günümüz web site teknolojisinde olmazsa olmaz hayat kurtaran CSS3, responsive yapı kullanımı artık zorunlu diyebiliriz.
CSS3 Temel bilgiler
CSS3 teknolojisi sayesinde bir HTML dili ile oluşturduğumuz dosyamızı tek bir CSS uzantılı dosya ile kontrol edebilir, stillerimizi bu tek css uzantılı dosyadan oluşturabiliriz. Kısaca kafanızı karıştırmadan örnek verecek olursak, örneğin; “<div>” etiketi içersinde olan “<p>” paragrafına stil tanımlamak için div > p ya da div p komutu ile ilgili paragrafa ulaşabilir ve stiller uygulayabiliriz. Tabi ilerleyen zamanlarda CSS3 Dünyasına giriş yapacağız.
CSS3 hakkında genel bilgiler edinebileceğiniz bu yazım umarım faydalı olmuştur. CSS3 hakkında daha tarihsel bilgi almak istiyorsanız buraya tıklayabilirsiniz. Farklı yazılarda görüşmek üzere. Sevgilerle..