Bu makalede sizlere elimden geldiğince HTML5 nedir, HTML5 hakkında temel bilgiler sunmaya ve aktarmaya çalışacağım.
Nedir bu “HTML” kısaltmasının açılımı?
Öncelikle “HTML“ kısaltmasının açılımından başlayalım. “Hyper Text Markup Language” kelimelerinin baş harflerinden oluşan HTML, Tükçe ifade olarak “Zengin Metin İşaretleme Dili” anlamına gelmektedir. İsminden de anlayacağınız üzere HTML, genel bilinenin aksine aslında bir programlama dili değil bir web işaretleme dilidir diyebiliriz. Bu sebeple HTML5 ile tek başına bir program yazılamaz.
HTML5 nedir, HTML5 hakkında temel bilgiler
HTML dilinin tarihine inmeden ki bu konuda detaylı bilgiler veren birçok kaliteli sayfa mevcut buralardan HTML tarihini detaylı olarak öğrenebilirsiniz. HTML5, HTML dilinin yeni ve en güncel sürümüdür. Biz daha çok HTML5 ile neler yapılabilir işlevi nedir ne amaçla kullanılabilir gibi soruların cevaplarını bulmaya çalışalım.
HTML5, bir web sayfasının metin yapısının temelini oluşturmaktadır. Web tarayıcınız ile bir internet sitesine girdiğinizde sayfada gördüğünüz metin yapıları HTML5 ile oluşturulmuştur. Herhangi bir internet sayfasında sağ tıklayıp incele seçeneğine tıkladığınızda açılan bölmede bazı HTML5 kodları görebilirsiniz. Bu bölmede en üst satırda bulunan ilk HTML kodunu incelediğinizde “<!doctype html>” yazdığını göreceksiniz işte bu kod o sayfanın HTML5 sürümü ile oluşturulduğu bilgisini size veriyor olacaktır.
HMTL5 ile web sayfası oluşturmak
HTML5 kodları çeşitli anlamlara gelen etiketlerin (tag) birleşimi ile oluşturulur. Bu kodlar “<etiket>” kalıbı ile başlar “</etiket>” kalıbı ile kapatılır. HTML5 içerisinde yüzlerce anlama gelen etiket bulunmaktadır. Bu etiketlere daha sonra giriş yapacağız.
Sadece HTML5 kodları ile bir web sayfası oluşturulabilir mi? Elbet bu yapılabilir ancak yalnızca HTML5 ile oluşturulmuş bir web sayfası günümüzde kullanılmamaktadır çünkü sadece metinlerden oluşan bir statik web sayfası pekte mantıklı ve kullanışlı olmayacaktır. Bir web sayfasının oluşması için temelde HTML5 kodları gerekmektedir ancak tek başına yeterli değildir ve yardımcı web biçimlendirme arkadaşları vardır. Sayfanın görsel temelinin oluşturulması içinde başka yazılarda bahsedeceğimiz CSS3 ve ayrıca sayfanın dinamik yapısını oluşturacağımız yine başka yazılarda bahsedeceğimiz JavaScript dilleride gerekmektedir.
Peki HTML5 kodlarını nasıl oluşturabilirsiniz yani hangi araçları yada editörleri kullanarak HTML5 kodları yazabilirsiniz. Çok basit olarak Windows’un sunduğu “not defteri” uygulaması ile HTML kodlarınızı yazabilir ayrıca daha profesyonel ve ücretsiz bir yazılım olan benimde web sayfamda paylaştığım ve kullandığım program olan Visual Studio Code editörünü kullanabilirsiniz. Buraya tıklayarak ilgili içeriğe ulaşabilirsiniz.
Genel anlamda HTML5 dilini ele alacak olursak, esnek kodlar yazabileceğiniz web sitenizin metinsel anlamda içeriğini oluşturabileceğiniz olmazsa olmaz kodlar bütündür. Temel bilgiler verdiğim bu yazı umarım sizler için faydalı ve bilgilendirici bir içerik olmuştur. Saygılarımla…
Not: HTML tarihini öğrenmek için bu içerikten faydalanabilirsiniz. Tıkla.