theplatform

Netflix’in Yeni Filmi: The Platform

Herkese merhaba, geçtiğimiz günlerde izleme fırsatı bulduğum Netflix’in yeni filmi: The Platform filmine hayran kaldım. İzlemenizi şiddetle tavsiye diyorum.

20 Mart 2020 tarihinde Netflix‘te yayınlanan The Platform filmi çok kısa sürede oldukça popüler duruma geldi. Kısa sürede büyük bir kitleye ulaşan The Platfrom, bende dahil tüm izleyenler tarafından oldukça beğenildi.

İspanyol yapımı film 2019 yılında Toronto film festivalinde tanıtılmış. Filmin İspanyol ismi El Hoyo. Türkçeye ise Delik olarak çevriliyor. The Platfrom filminin senaristliğini David Desola ve Pedro Rivero yapmış. Filmin yönetmeni ise Galder Gaztelu-Urrutia. Gerçekten oldukça düşündürücü ve anlamlı mesajlar içeren filmi izlerken kendinizi kaptırıyorsunuz ve bir solukta bitirebiliyorsunuz.

Netflix'in Yeni Filmi: The Platform
Netflix’in Yeni Filmi: The Platform

The Platform filminin konusu.

The Platform filminin konusu ise; her katında sadece iki kişinin yaşadığı ve çok katlı bir hapishanede yaşanılan haksızlıkları ve insanlar arası sınıflandırmayı çok farklı bir dille anlatıyor.

Mükemmel bir titizlikle hazırlanan, hapishanede yaşayan herkese yetecek kadar ve hiçbir şeyin eksik olmadığı bir yemek platformu, en üst yani birinci kattan başlayarak her katta belirli bir süre bekleyerek aşağı katlara doğru iniyor. İşte asıl olay burada başlıyor. Yemek ile donatılan platform birinci kattan aşağı doğru inmeye başlıyor ancak işte bu noktada aç gözlü insanlar, haklarından fazla yemek yedikleri için hapishanenin alt katlarında yaşayan insanlara hiçbir zaman yemek kalmıyor ve açlıkla mücadele etmek zorunda kalıyorlar. Filmin kahramanı Goreng ise bu düzeni değiştirmeye çalışıyor.

Hapishanede yaşayan insanların bulundukları kat her ay bir sistemle değiştiriliyor. Yani son katlarda yaşayan ve açlıkla mücadele eden insanlar eğer açlıktan ölmezler ise süreleri dolduğunda üst katlara çıkabiliyor. Bu durumda alt katlardan yukarı çıkıp uzun süre aç kalmış olan insanlar yemek platformuna büyük bir açlıkla saldırıyor ve sistem sürekli bu şekilde tekrar ediyor.

Filmin konusunda aslında anlatılmak istenen çok net. Sosyal farklılıklar, zengin ile fakir arasında ki farklar, yukarıdakiler ve aşağıdakiler, adaletsizliği ve haksızlığı anlatmaya çalışıyor. Ayrıca filmde birçok dini mesajlar yer alıyor. Filmdeki baş karakter Goreng ise sistemi, düzeni, insanları değiştirmeye çalıştığı için Mesih’e benzetilmeye çalışılmış gibi.

Film hakkında spoiler vermek istemiyorum ve şiddetle The Platform filmini izlemenizi tavsiye diyorum.

Filmin Youtube fragmanına buradan ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir